sobota, 2 lipca 2011

BOEUF STROGONOW Z GROSZKIEM

SKŁADNIKI:
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
700 g polędwicy pokrojona w plastry
świeżo zmielony czarny pieprz
duża cebula- posiekana
ok. 220 g pieczarek- pokrojonych w cienkie plastry
makaron
2 płaskie łyżeczki mąki pszennej
150 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
puszka groszku
280 ml wywaru wołowego
2 łyzki musztardy( z ziarnami gorczycy)
30 g roztopionego masła
gałązki tymianku lub rozmarynu
podsmażone grzyby do przybrania

Na patelni podgrzewamy oliwe i dodajemy mięso, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i smazymy, przewracając przez 2-3 min. i odkładamy na talerz. Podsmażamy cebulę, aż zmięknie. Dodajemy grzyby i smażymy 5 min. , mieszając. Dodajemy mąkę, mieszamy i smażymy przez chwilę. Małymi porcjami wlewamy wywar wołowy ciągle mieszając. Gotujemy, aż do zgęstnienia.
Kładziemy plastry mięsa, dodajemy groszek i smażymy 5 min. Dodajemy 2 łyżeczki śmietany, a resztę ucieramy z musztardą i dodajemy do potrawy. Ciągle mieszając, smażymy całość na niewielkim ogniu przez ok. 2 min.
Gotujemy makaron, który polewamy stopionym masłem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz