niedziela, 3 lipca 2011

POR W SOSIE BESZAMELOWYM

SKŁADNIKI:
5 porów
1/2 l. mleka
2 łyzki maki
2 łyzki masła
starty żółty ser
szczypta soli, pieprz, łyzeczka cukru
1 żółtko

Ugotować pory w lekko osolonej i osłodzonej wodzie( 10 min.) i odcedzić. Wlewamy mleko do naczynia, dodajemy żółtko, doprawiamy i trzepiemy trzepaczką. Na dużej patelni rozpuścić masło i dodać mąkę, po czym do tej zasmażki wlewamy mleko z żółtkiem cały czas mieszając, aż zrobi się piana i zgęstnieje. Układamy pory w żaroodpornym naczyniu i zalewamy je gotowym mlekiem. Na koniec posypujemy żółtym serem i wstawiamy do piekarnika , aż rozpuści się ser. Można w ten sam sposób zrobić brokuły lub kalafiora.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz