niedziela, 3 lipca 2011

ZAPIEKANKA RYŻOWA

SKŁADNIKI:
ryż
2 łyzki maki
2 łyzki masła
10 dag startego żółtego sera
2 pomidory
20 dag mozzarelli
sól, pieprz, tymianek
tłuszcz do formy
1 i 1/2 szklanki mleka

Masło stopić , wsypać mąkę i wymieszać. Po chwili wlać mleko, cały czas mieszając gotować ok. 10 min. Gdy sos zgęstnieje, przyprawić do smaku przyprawami. Wymieszać z ugotowanym ryżem i startym srem. Mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić na plasterki. Pomidory umyć, pokroić na plasterki. Natłuścić blachę. Nałożyć masę ryżową. Ułożyć plastry pomidora i mozzarelli tak, by lekko na siebie zachodziły. Posypać listkami tymianku. Zapiekać ok. 15 min. w temp. 200 C. Ostudzić.Podawać na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz