niedziela, 3 lipca 2011

SERNIK NA ZIMNO Z JAGODAMI

SKŁADNIKI:
2 opakowania herbatników
50 dag tłustego białego sera
300 ml kremówki
cukier waniliowy
30 dag cukru pudru
4 żółtka 10 dag żelatyny
50 dag czarnych jagód

Polowę jagód przesmażyć, mieszając z łyżką cukru na dosyć gęstą konfiturę i odstawić na bok. Ser utrzeć z cukrem waniliowym i częścią cukru pudru. Nadal ucierając, dodawać po jednym żółtku. Ucierać masę, dopóki nie stanie się gładka i lśniąca. Zelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, a gdy napęcznieje, rozpuścić w kąpieli wodnej, po czym wlać do masy serowej. Dodać kremówkę ubitą z resztą cukru, dokładnie wszystko wymieszać. Dodać jagody i delikatnie wmieszać je w tę masę, po czym rozsmarować powstałe nadzienie na ułożonym w tortownicy gotowym blacie herbatnikowym. Przykryć ciasto folią i wstawić na 4 godz. do lodówki, aby się porządnie schłodziło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz