sobota, 2 lipca 2011

PIEROGI Z CEBULĄ

CIASTO:
2 szklanki maki
pół szklanki mleka
3 dag drożdży
żółtko
2 łyzki masła
sól, pieprz

NADZIENIE:
2 cebule( biała i czerwona)
sól, pieprz
półtorej łyżki masła

DO POSMAROWANIA I POSYPANIA:
łyżka letniej wody
pół łyżeczki soli
łyżka mielonej słodkiej papryki
5 dag startego żółtego sera

Do przesianej maki wlać drożdże rozprowadzone w letnim mleku. Dodać rozpuszczone letnie masło, żółtko, sól, pieprz do smaku. Wymieszać starannie wszystkie składniki, po czym zagnieść ciasto, przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, by wyrosło. Cebulę obrać, pokroić w plasterki, zeszklić na maśle, przyprawić solą i pieprzem. Wyrośniete ciasto rozwałkować na dość cienki placek, wykroić z niego krążki. Na środku każdego placuszka położyć trochę cebuli, po czym zwinąć tak, aby powstał rożek. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, posmarować solą rozpuszczoną w łyżce wody, posypać startym serem wymieszanym z papryką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec 25 min. Podawać do bulionów albo, jako przekąskę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz