czwartek, 7 lipca 2011

ORZECHOWIEC

MASA ORZECHOWA:
25-30 dkg orzechów włoskich
8 dkg cukru
12 dkg masła
2-3 łyżeczki miodu
 
Na patelni rozpuscić masło, miód i cukier, dodać pokruszone orzechy. Smażyć ok. 15 min.  mieszać cały czas, aby się zabardzo nie posklejały.

CIASTO:
1/2 kg mąki
20 dkg cukru
20 dkg margaryny
2 jaja
2-3 łyżki miodu
2 łyzeczki sody rozpuścić w 2 łyżeczkach mleka

Wszystkie składniki zagnieść razem i podzielić na 2 części.
I część ciasta rozłożyć palcami na blaszce, na to położyć masę orzechową, piec ok. 20 min.
II część ciasta piec osobno .
Do przełożenia potrzebny jest dżem, najlepiej z czarnej porzeczki.

MASA- KREM:
1 i 1/2 szklanka mleka
1 i 1/2 łyżki maki pszennej
1 i 1/2 łyżki maki ziemniaczanej
20 dkg masła
cukier waniliowy
sok z cytryny
10 dkg cukru]

Część mleka wlać do rondelka, dodać cukry i zagotować. W reszcie mleka rozpuścić mąkę i wlać do ugotowanego mleka. Tak powstały budyń ostudzić, zmiksować z masłem, dodać sok z cytryny.

Spód bez orzechów posmarować dżemem, na to krem, a następnie położyć ciasto z orzechami.

1 komentarz:

  1. Jeśli ktoś lubi ciasto z orzechami to gorąco polecam (http://smierc.org)

    OdpowiedzUsuń