środa, 6 lipca 2011

KLUSKI NA PARZE

SKŁADNIKI:
0, 5 kg maki pszennej
szklanka mleka
2 jajka
3 łyzki masła stopionego
3 dag drożdży
sól i cukier

Z mleka, drożdży, niewielkiej ilości maki i odrobiny cukru sporządzić rozczyn, który powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, wbić jaja i wlać rozczyn. Ciasto wyrabiać ręką tak długo, aż będzie odrywać się od brzegów miski. Wówczas dodać stopione i ostudzone masło, szczyptę soli oi dalej wyrabiać. Miskę nakryć ściereczką i ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formować okrągłe kluski i układać na stolnicy posypanej mąką. Gdy zaczną rosnąć, gotujemy je na parze.Szeroki garnek z wrzacą wodą nakrywamy płócienną ściereczką i obwiązujemy sznurkiem wokół brzegu. Na ściereczce układamy kluski partiami i nakrywamy miską dopasowaną do garnka. Gotujemy ok. 10 min. , aż będą puszyste.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz