Składniki:
1 kg karpia
wywar z 25 dag warzyw
2 białka
2dag żelatyny
jajko ugotowane na twardo
majonez
pomidor
ziele angielskie
liść laurowy
sól
pieprz
sok z cytryny
Przygotowanie:
Karpia przekroić wzdłuż i na pół - porobić porcje. Włożyć do wywaru z warzyw, dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu. Z wygotowanych porcji wyjąć ości i ułożyć w naczyniu. Udekorować pokrojonymi warzywami, pomidorem, jajkiem i majonezem.
Wywar ostudzić, wymieszać z białkami i podgrzewać na wolnym ogniu mieszając, aż do zagotowania. Namoczoną uprzednio w małej ilości zimnej wody żelatynę dodać do wywaru i gotować przez chwilę. Wywar przecedzić, doprawić do smaku i schłodzić - tężejącą galaretą zalać karpia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz