SKŁADNIKI:
1 kg mąki
10 do 15 żółtek
10 dag drożdży
20 dag masła
olejek migdałowy
1/2 litra mleka
kieliszek spirytusu lub wódki
15 dag cukru
nadzienie (np. różane)
Przygotowanie:
1/2 szklanki mąki zaparzyć 1 szklanką wrzącego mleka. Rozetrzeć i pozostawić do wystygnięcia. Drożdże rozpuścić w 1 szklance letniego mleka, dodać łyżeczkę cukru i odstawić do wyrośnięcia. Jak wyrośnie dodać do zaparzonej mąki. Dołączyć część mąki i rozetrzeć, ma być masa podobna do konsystencji gęstej śmietany. Żółtka ubić z cukrem, dodać do masy i resztę mąki - wyrobić dokładnie (ciasto ma odchodzić od rąk) wlać masło i dodać spirytus lub wódkę, jak urośnie formować pączki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz