niedziela, 15 maja 2011

KARPATKA


Ciasto:
1/2 kostki margaryny + 1 szklanka wody - zagotować
Do gorącego roztworu dodać 1 szklankę mąki pszennej wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Po wystudzeniu dodać 5 jaj (całych) po jednym ciągle mieszając i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Ciasto piec osobno ( 2 części).
Krem:
2 szklanki mleka (trochę odlać) zagotować z 1/2 szklanki cukru. Do odlanego mleka dodać 2 łyżki mąki pszennej i łyżkę kopiastą mąki ziemniaczanej. Razem zagotować, następnie wystudzić.
Utrzeć 1 żółtko z 1 paczką margaryny. Do utartej masy dodać zagotowaną masę - wymieszać i dodać cukier waniliowy.

Przełożyć 2 warstwy gotowego ciasta kremem i odstawić do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz