Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki
1 całe jajko, 1 żółtko ( białko wykorzystuje się później)
1/4 kostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1-2 łyżki gęstej śmietany
Wszystko dokładnie zagnieść i mamy spód naszego sernika.
Masa:
1 kg sera (przekręcić przez maszynkę)+rodzynki+olejek zapachowy
4 żółtka+ 2całe jajka+ 3/4 szklanki cukru + cukier waniliowy- ZMIKSOWAĆ
-Mieszając wlać 1/2 szklankę oleju
W 2 szklankach zimnego mleka rozrobić 2 budynie śmietankowe lub waniliowe i wlać do masy.
Zagniecione ciasto rozłożyć na dużej brytfannie.
Masę wyłożyć na ciasto i piec w rozgrzanym piekarniku (180 C) równą godzinę.
Wiórki:
10dag wiórek kokosowych, 2 łyżki masła roślinnego, 2 łyżki cukru - przesmażyć na złoty kolor i ostudzić.
Ubić pianę z 5 białek z 4 łyżkami cukru i rozłożyć ją na upieczone ciasto.
Pianę polać masą z wiórek i wszystko zapiec około 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz