Do miski przesiać ok. 30 dag mąki. Zagotować 0, 5 l. mleka i gorące wlewać do tej mąki rozcierając drewnianą łyżką dość szybko, aby nie powstały grudki.
10 dag drożdży rozetrzeć w 1/2 szklance mleka, jak ciasto przestygnie wlać do niego te drożdże. Zamieszać. Dosypać 70 dag maki, wymieszać, pozostawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką.Gdy podrosnie dodać 5 żółtek utartych do białości z 30 dag cukru, 25 dag rozpuszczonego masła, 1/2 torebki cukru waniliowego, rodzynki. Wyrobić ciasto.Gdy ciasto będzie odchodziło od reki rozkładać do wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą form. Nakłada się do 1/4 wyskości naczynia. Mozna wierzch posmarować stopionym masłem. Gdy urośnie do połowy formy wkładać do nagrzanego piekarnika. Piec ok. godz. w temp. 180 C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz