CIASTO:
40 dkg maki
15 dkg masła
3 jaja
2 czubate łyżki cukru pudru
5 dkg drożdży
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
cukier waniliowy
2 szczypty soli
10-15 migdałów
NADZIENIE:
30 dkg maku
20 dkg cukru pudru
2 łyzki płynnego miodu
łyżeczka cukru waniliowego
łyzka masła
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
Masło z mąką posiekać na stolnicy nożem, dodać roztarte lekko w smietanie drożdże , jaja, cukier waniliowy i sól. Wyrobić dokładnie i rozwałkować na grubość 1 cm. Mak sparzyć wrzątkiem, odsączyć i 2-3 razy skręcić. Dodać cukier, miód, cukier waniliowy, masło i śmietanę i przesmażyć ciągle mieszając na wolnym ogniu. Po ostygnięciu rozsmarować równomiernie na rozwałkowanym cieście . Zwinąć w rulon, ułożyć na blasze i postawić w ciepłe miejsce na godzinę. Piec w nagrzanym piekarniku o temp. 200 C. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem lub posypać posiekanymi lekko przyrumienionymi na maśle migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz