sobota, 25 czerwca 2011

BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI:

biszkopt: 5 jaj, szklanka mąki, szklanka cukru, 8 łyżek oleju, 3 łyżki zimnej wody, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

krem: 3 galaretki, 1/2 l. śmietany kremówki, 1/2 szklanki cukru pudru, truskawki, czekolada do posypania

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę z proszkiem, wodę, olej i wszystko wolno wymieszać. Piec ok. 15 min. 1 galaretkę przygotować wcześniej, żeby dobrze stężała. Dwie galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody. Schłodzoną śmietanę ubić z 1/2 szklanką cukru pudru, wlać dwie tężejące galaretki. Na upieczony biszkopt ułożyć owoce, pokrojoną w kostkę galaretkę. Na wierzch wyłożyć ubitą śmietanę. Posypać czekoladą i schłodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz