SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
6 jaj
3/4 szklanki maki krupczatki
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
Ubić pianę na sztywno dodając na przemian 1 łyżkę cukru i 1 żółtko. Następnie dodać mąkę , proszek i lekko wymieszać łyżką.
Piec w piekarniku ok. 25 min.
KREM:
litr mleka
szklanka maki
szklanka cukru
cukier waniliowy
kostka masła
olejek śmietankowy
2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe zimne mleko połączyć z mąką i dodać do zagotowanego mleka i zagotować, jak budyń. Po wystudzeniu dodawać po łyżce masła i olejek miksować na jednolitą masę.
MASA KOKOSOWA:
2 łyżki masła na patelni lekko rozgrzać dodać 20 dkg wiórek kokosowych i łyżkę cukru.
Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na połowę i posmarować masą kremową, posypać wiórkami, przykryć drugą połową biszkoptu i ponownie posmarować kremem., posypać wiórkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz