środa, 29 czerwca 2011

SERNIK Z WIÓRKAMI KOKOSOWYMI

CIASTO KRUCHE:
1 i 1/2 szklanki mąkii
1 całe jajko i 1 żółtko
1/2 szklanki cukru
1/4 kostki margaryny
cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Wszystko to razem zmieszać i wyrobić.

SER:
kg sera
3/4 szklanki cukru
4 żółtka 2 całe jaja
1/2 szklanki oleju
2 budynie waniliowe
2 szklanki mleka

Ser przekręcić przez maszynkę. Jaja ubić z cukrem  i olejem, a następnie dodać ser, nadal ubijać. W osobnym naczyniu rozrobić budyń z mlekiem i wlać do sera. Razem dokładnie połączyć mieszając łyżką lub mikserem. Tak przygotowany ser wlać na wyłożone wcześniej ciasto w wysmarowanej i wysypanej bułką foremce.
Piec ok. 50 min.

Piana:
Ubić pianę z 5 białek dodając 4 łyżki płaskie cukru.

WIÓRKI KOKOSOWE:
10 dkg wiórek kokosowych
2 łyżki masła roślinnego
2 łyzki cukru

Wiórki przesmażyć. Na upieczony sernik rozłożyć delikatnie ubitą pianę posypując wiórkami kokosowymi. Wsunąć do piekarnika i piec 10 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz