sobota, 25 czerwca 2011

JABŁECZNIK JOLI

SKŁADNIKI:
8 jajek
1 i 3/4 szklanki cukru
1 i 3/4 szklanki mąki
proszek do pieczenia

Utrzeć białka z cukrem na sztywną pianę dodać mąke z proszkiem i żółtka- wymieszać delikatnie łyżką. Piec ok. 1/2 godz. 180 C.

 MASA:
1 i 1/2 kg jabłek
cynamon
galaretka agrestowa
szklanka cukru

Pokrojone jabłka usmażyć na masę, dodać do gorącego cynamon, cukier  i galaretkę.
Przekroić ciasto na 2 równe części. Na jednej położyć jabłka.
Ubić 1/2 l. śmietany kremówki z cukrem waniliowym, dodać 2 -śmietany -fix i wyłożyć na jabłka. Przykryć drugą połową biszkoptu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz