SKŁADNIKI:
40 dag maki
20 dag margaryny
3 łyzki cukru pudru
4 żółtka do ciasta
4 białka do masy
40 dag orzechów włoskich
powidła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Rozpuścić w śmietanie proszek oraz sodę. Mąkę, margarynę,4 żółtka oraz śmietanę z sodą i proszkiem, cukier puder połączyć i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na 2 części. 1połowę rozwałkować na blachę, posmarować powidłami.
Następnie ubić pianę z 4 białek i 2 łyżek cukru. Ubita pianę wyłozyć na powidła. Na pianę ułożyć orzechy. Piec w temp. 160 C około 40 -45 min. Z drugą połową ciasta postępować tak samo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz