poniedziałek, 13 czerwca 2011

CIASTO KRÓLEWSKIE

SKŁADNIKI:
4 jaja
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
Z tych składników utrzepać biszkopt.

2 szklanki maki pszennej
3/4 szklanki cukru
15 dag margaryny
2 łyzeczki miodu
całe jajko
łyzeczka płaska sodki

Z tych składników upiec dwa cieńkie placki kruche.

MASA DO PRZEŁOŻENIA PLACKÓW
 litr mleka
3/4 szklanki cukru
paczka margaryny
2 łyżki maki pszennej
2 łyzki maki ziemniaczanej

Z litra mleka odlać szklankę. Resztę mleka zagotować z cukrem i margaryną. W zimnej szklance mleka rozpuścić mąkę i wlać na wrzątek i zagotować. Gorący budyń rozkładać na placki.

Spód ciasta- kruche ciasto na nie budyń
Na budyń kładziemy biszkopt
Na biszkopt budyń
Na wierzch kruche.
Polać polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz