SKŁADNIKI:
50 dkg mąki
20 dkg masła
20 dkg cukru
2 łyżki miodu prawdziwego
2 jajka
2 łyżeczki sody rozpuszczone w 2 łyżkach mleka
Składniki połączyć i zagnieść ciasto. 1/2 ciasta rozwałkować na pergaminie i piec 15-20 min.
Na patelni usmażyć na złoty kolor:
25 dkg orzechów włoskich
13 dkg masła
2 łyżki miodu prawdziwego
8 dkg cukru
Gorącą masę wylać na drugi surowy i rozwałkowany placek. Piec 0k. 15-20 min.
KREM:
1/2 l. mleka
budyń śmietankowy
łyżka maki ziemniaczanej
łyżka mąki pszennej
2 łyżki cukru
Ugotować budyń. Po wystygnięciu zmiksować z 20 dkg masła dodając po łyżce budyniu. Przełożyć placek kremem na to ciemny placek z orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz