SKŁADNIKI:
5 szt. pory( tylko białe części_)
1/2 l. mleka
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
ser żółty
1 żółtko
só l(szczypta), pieprz, łyżeczka cukru, kucharek
Ugotować pory w lekko osolonej i osłodzonej wodzie. Gotować ok. 10-15 min. i odcedzić. Następnie wlewamy mleko do naczynia, dodajemy żółtko i trzepiemy trzepaczką, doprawiamy kucharkiem i pieprzem. Na dużej patelni rozpuścić masło i dodać mąkę, po czym do tej zasmażki wlewamy mleko z żółtkiem cały czas mieszając, aż zrobi sie piana i zgęstnieje. Układamy pory w żaroodpornym naczyniu i zalewamy je mlekiem i posypujemy startym serem żółtym. Wstawiamy do piekarnika na czas, aż rozpuści się ser.
Można w ten sam sposób zrobic kalafior.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz