SKŁADNIKI:
2 szklanki cukru
szklanka mleka
kostka margaryny
4 jajka
4 łyzki kakao
2 szklanki maki
łyzka proszku do pieczenia
Zagotować mleko, dodac margarynę. Wymieszać cukier z kakao i wsypać do mleka z margaryną, całość pogotować ok. 3 min. Oddzielić białka od żółtek. Do ostudzonej masy dodawać po 1 żółtku ciągle miksujac. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać po trochu do masy ciągle miksując. Ubić białka na sztywno, dodać do ciasta delikatnie mieszając.
Piec ok. 40- 50 min. w temp. 160- 170 C. Po upieczeniu polać murzynka polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
2 szklanki cukru
szklanka mleka
kostka margaryny
4 jajka
4 łyzki kakao
2 szklanki maki
łyzka proszku do pieczenia
Zagotować mleko, dodac margarynę. Wymieszać cukier z kakao i wsypać do mleka z margaryną, całość pogotować ok. 3 min. Oddzielić białka od żółtek. Do ostudzonej masy dodawać po 1 żółtku ciągle miksujac. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać po trochu do masy ciągle miksując. Ubić białka na sztywno, dodać do ciasta delikatnie mieszając.
Piec ok. 40- 50 min. w temp. 160- 170 C. Po upieczeniu polać murzynka polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz